fbpx

De ultieme kampeer paklijst: Van slim inpakken tot alle kampeer benodigdheden op een rij

Kamperen: de geur van het bos, een fonkelende sterrenhemel boven je tent en het gevoel van totale vrijheid. Maar die idyllische ervaring kan al snel omslaan als je belangrijke kampeer benodigdheden thuis laat liggen. Of je nu een beginnende kampeerder bent die door de bomen het bos niet meer ziet qua kampeeruitrusting, of een doorgewinterde avonturier die simpelweg zeker wil weten dat er niets belangrijks ontbreekt – een goede voorbereiding is het halve werk. In deze ultieme gids voor campingbenodigdheden geven we je een complete checklist vol tips. Met deze handige paklijst voor je kampeervakantie op zak ben je klaar voor een zorgeloze trip in de natuur!

Deze kampeeruitrusting mag je echt niet vergeten

Wat heb je minimaal nodig op de camping? Hieronder vind je de essentiële kampeerbenodigdheden die op elke paklijst horen. Dit zijn de basics die voor elke kampeerder van pas komen, ongeacht hoe of waar je gaat kamperen:

  • Meubilair: een opvouwbare kampeertafel en comfortabele stoelen om lekker te kunnen zitten en eten.
  • Slapen: een goede slaapzak (passend bij de temperatuur), een slaapmat of luchtbed voor isolatie en comfort, en natuurlijk een kussen.
  • Koken: een betrouwbaar kooktoestel (gasbrander of campingstoestel) met voldoende gasvulling, pannen (bijv. een koekenpan en kookpan), bestek, borden, mokken en ander servies. Vergeet ook niet een koelbox of koeltas om eten en drinken vers te houden.
  • Verlichting: een degelijke campinglamp voor bij de tent en een zaklamp of hoofdlamp voor nachtelijke toiletbezoeken of wandelingen. Extra batterijen of een powerbank zijn hierbij geen overbodige luxe.
  • Opbergen: opbergboxen of stevige tassen voor je spullen, en vuilniszakken om afval netjes in te verzamelen (zo hou je de natuur schoon én voorkom je ongewenste dieren bij de tent).

Tip: Leg deze items klaar en loop ze stuk voor stuk na. Zo weet je zeker dat je de basis in orde hebt. Voor de complete lijst met alle kampeerspullen kun je onze volledige paklijst kamperen onderaan dit artikel raadplegen en afvinken.

Kamperen op maat: Kies de juiste uitrusting voor jouw avontuur

Iedere kampeerder is anders. Ga je met de tent op pad, of kies je voor iets meer comfort zoals een vouwwagen, caravan of camper? Hieronder bespreken we per kampeerstijl waar je op moet letten en welke uitrusting daarbij hoort. Zo kies je de kampeeruitrusting die past bij jouw avontuurlijke plannen.

Tentkamperen

De klassieke tent: Voor tentkampeerders is de basis natuurlijk de tent zelf. Kies een tent die groot genoeg is voor jouw gezelschap en bagage, en controleer of alle tentstokken, haringen en scheerlijnen aanwezig zijn. Niets is zo vervelend als ontdekken dat je een gebroken tentstok hebt zonder reserve! Leg ook een grondzeil onder je tent om vocht en kou buiten te houden. Voor extra comfort op de camping kun je denken aan een tenttapijt (fijn voor je voortent of leefruimte) en een luifel om een schaduwrijk plekje te creëren. Oh, en vergeet die rubberen hamer niet om de haringen de grond in te tikken – dat maakt het opzetten een stuk makkelijker.

Kamperen met een vouwwagen

Tussen tent en caravan in: Een vouwwagen (ook wel een tenttrailer) biedt meer comfort dan een losse tent, maar je behoudt toch het ultieme buitengevoel. Je slaapt verhoogd van de grond en hebt vaak wat meer ruimte tot je beschikking. Belangrijk is om naast de gebruikelijke kampeerspullen een paar extra dingen mee te nemen. Zo mag het kentekenbewijs van de vouwwagen niet ontbreken als je de weg op gaat. Ook caravanspiegels voor op je auto zijn verplicht, zodat je een goed zicht hebt op de weg achter je. Neem levellers (niveau blokken) mee om de vouwwagen recht en stabiel te kunnen zetten op een oneffen kampeerplek. En heeft je vouwwagen een chemisch toilet aan boord? Vergeet dan niet de toiletvloeistof daarvoor in te pakken. Verder geldt veel van wat voor tentkamperen genoemd is ook hier: controleer tentdoek, stokken, haringen, grondzeil en eventueel een luifel of voortent die bij de vouwwagen hoort.

Caravan

Luxe op wielen: Ga je met de caravan op pad, dan neem je eigenlijk een klein huisje mee op reis. Je hebt een vast bed, een keukentje en vaak zelfs een toilet aan boord – kamperen met nét wat meer luxe. Toch zijn er ook bij caravan-kamperen specifieke campingbenodigdheden om aan te denken. Zorg bijvoorbeeld voor fijne stoelen en een tafel voor buiten, want je zult vooral buiten leven op de camping. Een voortent of luifel is onmisbaar om extra leefruimte te creëren naast de caravan; deze geeft beschutting tegen zon en regen en dient als gezellige plek om te zitten. Controleer voor vertrek of je alle stokken en scheerlijnen voor de voortent bij je hebt. Ook handig: een lange stroomkabel met campingstekker om de caravan op het elektriciteitsnet van de camping aan te sluiten, en een waterslang of jerrycan om watertanks te vullen. Veel caravans hebben al veel aan boord, dus verder kun je de checklist volgen voor algemene spullen. Vergeet natuurlijk je caravanspiegels en het kentekenbewijs van de caravan niet wanneer je de weg op gaat!

Camper

Ultieme vrijheid: Een camper is je eigen huis op wielen. Dit is kamperen in luxe variant – je hebt alles bij de hand, van een bed en keuken tot een zitplek, en je kunt makkelijk van locatie wisselen. Omdat in een camper veel geïntegreerd is, hoef je minder losse spullen mee te nemen. Wel zijn er een paar zaken om op te letten: een elektriciteitskabel met de juiste stekker, zodat je de camper kunt aansluiten op stroom op de camping, en eventueel een slang voor watertoevoer en -afvoer. Ook in een camper zijn buitenstoelen en een klaptafel goud waard, want bij mooi weer verplaats je het leven naar buiten. Verder is de kampeeruitrusting vergelijkbaar met die van de caravan. Check of de verbanddoos up-to-date is en alle veiligheidsitems (zoals gevarendriehoek en hesjes) aanwezig zijn in je voertuig. Dan rest je alleen nog: motor starten en gaan!

Kampeervakantie met daktent

Avontuurlijk en uniek: Dit is de ideale optie voor wie off-road avontuur wil combineren met kamperen. Een daktent monteer je op het dak van je auto (bijvoorbeeld op een stoere 4×4 of Land Rover) en klap je uit tot een slaapplaats. Je slaapt hoog en droog, bijna alsof je in een boomhut overnacht – hoe gaaf is dat! Ook hierbij heb je een paar specifieke dingen nodig. Checklist daktent: uiteraard de daktent zelf (incl. montagebeugels voor op je auto), een stevige ladder om makkelijk naar boven te klimmen, een lekker slaapmatras (meestal wordt er een matras op maat meegeleverd in de tent) en warme slaapzakken plus kussens voor de nacht. Het mooie van een daktent is dat veel ervan al in één pakket komt, dus de rest van de uitrusting lijkt op tentkamperen. Zorg wel voor goede bevestiging van alle spullen in of op de auto, want je gaat vast en zeker off-road onderweg.

Meer weten over kampeervakanties met een daktent? Klik hier! (Tip: lees meer over hoe je bij Van Het Pad een volledig uitgeruste Land Rover met daktent huurt voor een onvergetelijk avontuur.)

Kampeer paklijst voor daktent

Speciale situaties, speciale benodigdheden

Ga je in bijzondere gezelschap op pad? Bij kamperen met kleine kinderen of met je huisdier komen er extra spullen bij kijken. Denk in deze speciale situaties aan het volgende:

Kamperen met baby’s en jonge kinderen

Met kids op kampeervakantie is het dubbel genieten, maar een goede voorbereiding is cruciaal. Naast de standaard kampeerspullen heb je een paar extra’s nodig voor de kleintjes. Zorg voor een babyfoon zodat je ’s avonds gerust bij het kampvuur kunt zitten terwijl de kleine slaapt. Neem voldoende babyvoeding (potjes, melkpoeder, snacks) en luiers mee – liever te veel dan te weinig, want onderweg naar de camping is niet altijd alles verkrijgbaar. Een autostoeltje is natuurlijk verplicht voor de reis, maar ook handig als zitplekje op de camping. Vergeet niet wat speelgoed of boekjes voor onderweg en op de plek van bestemming, zodat de kinderen zich vermaken. Gaan er hele jonge kinderen mee? Dan zijn ook een campingbedje, kinderwagen/buggy en een verschoonmatje slimme toevoegingen aan je paklijst.

Kamperen met huisdieren

Neem je je trouwe viervoeter mee op avontuur? Supergezellig! Met je huisdier kamperen vergt wel wat extra planning. Zorg om te beginnen voor een geldig dierenpaspoort (vooral belangrijk als je de grens over gaat, in verband met inentingen en dergelijke). Pak genoeg voer in voor de hele reis en neem een opvouwbare waterbak mee, zodat je hond of kat altijd kan drinken. Een riem (en eventueel een lange aanlijnlijn voor op de camping) is onmisbaar om je dier veilig bij je te houden. Denk ook aan een tekentang: in de natuur is de kans op teken aanwezig, dus wees voorbereid om die vervelende beestjes te verwijderen na een boswandeling. Verder kun je een eigen plekje creëren voor je huisdier, bijvoorbeeld een vertrouwde mand of deken, zodat hij/zij zich thuis voelt bij de tent of camper. En vergeet de poepzakjes niet als je met de hond gaat wandelen – we blijven natuurlijk wel nette kampeergasten!

Veiligheid voorop: belangrijke items voor onderweg

Een goed begin is het halve werk, en veilig op je bestemming aankomen hoort daar zeker bij. In veel landen (inclusief Nederland) ben je verplicht om bepaalde veiligheidsitems in de auto te hebben. Zorg daarom dat je altijd een gevarendriehoek, een paar veiligheidshesjes (reflecterende hesjes voor jezelf en medereizigers) en een goed gevulde verbanddoos in de auto hebt liggen. Deze items zijn onmisbaar bij pech of een noodgeval onderweg. Controleer ook de specifieke eisen van je vakantiebestemming; sommige landen schrijven extra items voor, zoals een brandblussertje of reservelampen.

Handige hulp voor onderweg vind je ook op je telefoon. Er zijn allerlei apps die je reis soepeler laten verlopen. Gebruik een betrouwbare routeplanner of verkeersinformatie-app (bijvoorbeeld Google Maps, Waze of de ANWB Onderweg-app) om files te vermijden en de snelste of mooiste route te kiezen. Daarnaast is een pechhulp-app of lidmaatschap (zoals de Wegenwacht Europa service van ANWB) goud waard: krijg je autopech, dan kun je met één druk op de knop om assistentie vragen. Met deze voorbereidingen ga je met een gerust hart op pad, wetende dat je bent voorbereid op onverwachte situaties.

Duurzaam kamperen: tips voor een groene vakantie

Voor de echte natuurliefhebber is het belangrijk om ook tijdens het kamperen rekening te houden met de omgeving. Duurzaam kamperen is niet moeilijk en maakt je vakantie zelfs leuker! Kies voor milieuvriendelijke producten waar mogelijk. Denk aan biologisch afbreekbare zeep, shampoo en afwasmiddel, zodat je geen schadelijke stoffen in de natuur achterlaat. Gebruik herbruikbare borden, bekers en bestek in plaats of wegwerpplastic – zo verminder je afval. Afval scheiden op de camping is een kleine moeite: hou aparte zakken of bakjes voor plastic, papier en restafval en lever ze in bij de recyclingpunten op of nabij de camping. Veel campings hebben inmiddels voorzieningen hiervoor. Nog een tip: neem een herbruikbare waterfles mee in plaats van telkens nieuwe plastic flessen te kopen.

Kies je camping bewust. Eco-campings en natuurcampings zijn steeds populairder; deze campings werken met groene energie, beperken afval en stimuleren een duurzame levensstijl. Hier kampeer je vaak midden in de natuur met minimale impact. Ga je wildkamperen of ergens off-grid staan? Zorg dan extra dat je de natuur intact laat: leave no trace – laat geen afval of spullen achter, en respecteer de dieren en planten om je heen. Zo zorgen we ervoor dat kamperen mogelijk blijft op de mooiste plekjes, ook voor de kampeerders die na ons komen.

Checklist: Jouw persoonlijke paklijst voor een perfecte kampeervakantie

We hebben veel besproken – tijd om alles overzichtelijk op een rij te zetten! Hieronder vind je een uitgebreide, afvinkbare paklijst kamperen met alle belangrijke spullen. Tip: Sla deze lijst op of print ‘m uit. Zo kun je tijdens het inpakken de checklist gemakkelijk doorlopen en vink je item voor item af. Dan weet je zeker dat je niets vergeet voor jouw kampeervakantie.

Algemeen

  • Kampeermiddel: Tent + toebehoren (tentstokken, haringen, scheerlijnen, grondzeil, rubberen hamer) of vouwwagen (inclusief tentdoek, stokken, haringen, slinger) of caravan/camper (inclusief voortent/luifel, stormlijnen, steunpoten).
  • Meubilair: Opvouwbare campingtafel en stoelen.
  • Verlichting: Campinglamp/lanterne, zaklamp of hoofdlamp + extra batterijen.
  • Elektriciteit: Verlengsnoer met campingstekker, eventueel een kabelhaspel; powerbank; wereldstekker (indien nodig in het buitenland).
  • Opbergen & diversen: Opbergboxen of -kratten voor je spullen, waslijn + wasknijpers, stoffer en blik, vuilniszakken, ducttape (altijd handig!), multitool of zakmes.

Slapen

  • Slaapzak(ken) (passend bij het klimaat van je bestemming).
  • Slaapmatten / Luchtbedden + pomp voor luchtbed (hand- of elektrische pomp).
  • Kussens (eventueel compact opblaasbaar of je eigen hoofdkussen van thuis).
  • Beddengoed: hoeslakens voor over matjes/luchtbedden, dekbed of extra dekens als het koud kan worden.
  • Oordopjes (handig tegen onbekende nachtgeluiden op de camping) en een slaapmasker (tegen vroeg ochtendlicht in de tent).

Koken

  • Kooktoestel (gasbrander of campingkookplaat) + voldoende gasflesjes of gasflessen.
  • Pannen: minimaal een kookpan en koekenpan (afhankelijk van wat je wilt bereiden).
  • Kookgerei & bestek: spatels, opscheplepels, mes; vorken, messen, lepels voor alle reizigers.
  • Servies: borden, kommen, mokken/bekers, glazen (liefst onbreekbaar campingservies).
  • Overige keukenspullen: snijplank, blikopener, kurkentrekker, afwasbak/teiltje, afwasmiddel (bio-afbreekbaar), spons/afwasborstel, theedoek en droogdoek.
  • Koeling: koelbox, koeltas of caravan-/camperkoelkast + koelelementen of stroomaansluiting voor koelbox.
  • Eten & drinken: basisvoorraad zout, peper, kruiden, olie; koffie en thee + maker (bijv. keteltje, percolator of waterkoker indien elektra); voldoende drinkwater of hervulbare flessen.

Persoonlijke verzorging

  • Toilettas inhoud: tandenborstel, tandpasta, zeep/douchegel (liefst bio-afbreekbaar), shampoo, deodorant, scheerspullen indien nodig.
  • EHBO & medicatie: verbanddoos (pleisters, gaasjes, desinfectie, pijnstillers, eventueel reizigersmedicatie), persoonlijke medicijnen op naam, insectenbeet- en tekenverwijder-set (tekentang!).
  • Zonnebescherming: zonnebrandcrème (hoge SPF), aftersun, zonnebril, pet of hoed.
  • Insectenbescherming: insectenspray/muggenmelk, eventueel klamboe.
  • Overig: handdoeken (sneldrogende reishanddoeken zijn top), washandjes, toiletpapier, vochtige doekjes, desinfecterende handgel, maandverband/tampons indien van toepassing.

Documenten

  • Identificatie: Paspoort of ID-kaart (controleer geldigheid op tijd).
  • Reisbescheiden: Rijbewijs en autopapieren (kentekenbewijs voertuig, groene kaart van de autoverzekering).
  • Reserveringen: Eventuele reservering bewijzen van campings of parken (geprint of digitaal).
  • Betalingsmiddelen: Pinpas/bankpas (en eventuele pincodes voor buitenland activeren), creditcard, contant geld in de valuta van het land.
  • Verzekeringspapieren: Reisverzekering en pechhulp pasnummer, Europees schadeformulier voor de auto.
  • Overige: Vaccinatieboekje (indien nodig), routekaarten of reisgidsen, adres van de bestemming (voor navigatie).

Veiligheid

  • Auto veiligheidsset: Gevarendriehoek, veiligheidshesjes voor alle inzittenden, verbanddoos, brandblusser (optioneel, in sommige landen verplicht), reservewiel + krik + wielmoersleutel (voor het wisselen bij een lekke band), startkabels.
  • Verlichting en signalering: Reservelampen voor de verlichting van de auto, zaklamp voor noodgevallen (als aanvulling op campinglamp).
  • Navigatie & communicatie: Smartphone met oplader/autolader, powerbank, eventuele walkie-talkies als je met meerdere voertuigen off-road gaat.
  • Noodnummers: Belangrijke telefoonnummers in je telefoon opgeslagen (pechhulp, huisarts, contactpersoon thuis).

Baby/Kinderen (indien van toepassing)

  • Vervoer & slapen: Autostoeltje(s), campingbedje, kinderwagen/buggy, draagzak.
  • Eten: Babyvoeding, flesjes + flessenwarmer (indien nodig), kinderservies/bekers, slabbetjes.
  • Verzorging: Luiers (ruim voldoende), billendoekjes, luiermatje, babyzalf, zonnehoedje of petje, baby-safe zonnebrand.
  • Vermaak: Favoriete knuffel(s), speelgoed, boekjes, spelletjes voor onderweg en op de camping, zwembandjes of zwemluiers als er gezwommen gaat worden.
  • Overig: Babyfoon (voor op de camping), eventuele medicijnen of vitamientjes, tekentang (ja, ook kinderen kunnen teken oplopen).

Huisdieren (indien van toepassing)

  • Papieren: Dierenpaspoort met inentingen (check de geldigheid voor rabiës als je naar het buitenland gaat).
  • Eten & snacks: Voldoende voer voor de hele vakantie, favoriete tussendoortjes/beloningen, voerbak en waterbak (liefst opvouwbaar voor onderweg).
  • Verzorging: Hondenpoepzakjes, borstel of kam, handdoek voor de hond (voor natte voeten of na het zwemmen), vlooien/tekenband of druppels vlak voor vertrek.
  • Veiligheid & comfort: Riem + reserve riem, lange lijn/tie-out kabel voor op de camping, halsband met adreskokertje, bench of reiskennel (indien je die gebruikt), eigen deken of mand voor vertrouwd plekje, speeltje om zich mee te vermaken.
  • Onderweg: Raamrooster of autoventilator (zodat de auto geventileerd blijft bij tussenstops), genoeg drinkwater en pauzes om je huisdier de benen te laten strekken.

Ga voorbereid op pad!

Of je nu met een rugzak en tent de wildernis in trekt of met een camper de comfortabele route kiest, een goede voorbereiding maakt jouw kampeeravontuur een stuk relaxter. Met de bovenstaande informatie en uitgebreide paklijsten weet je zeker dat je alle kampeerbenodigdheden bij de hand hebt voor een onvergetelijke vakantie. Het resultaat: je kunt optimaal genieten van de natuur en de vrijheid, zonder je zorgen te maken dat je iets bent vergeten.

Kortom, het belang van een goede paklijst kan niet genoeg benadrukt worden – het geeft rust en zorgt ervoor dat je overal op voorbereid bent. Dus pak onze checklist erbij, vink alles af en laad de auto in. Klaar voor de volgende stap? Boek dan nu jouw eigen kampeervakantie met daktent bij Van Het Pad en beleef het ultieme avontuur op de Veluwe! Gebruik onze checklist, begin met inpakken en ga op pad.

Paard op de Veluwe