fbpx

De 5 mooiste autoroutes door de Veluwe

De Veluwe is een van de meest geliefde natuurgebieden van Nederland, bekend om zijn uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en indrukwekkende zandverstuivingen. Dit gebied leent zich perfect voor een mooie autoroute door de Veluwe, waarbij je kunt genieten van de prachtige natuur en cultuur. Of je nu op zoek bent naar een ontspannende rit door schilderachtige landschappen of juist historische dorpen en kastelen wilt ontdekken, de Veluwe heeft het allemaal. In deze blog nemen we je mee langs de vijf mooiste autoroutes door dit prachtige gebied. Dus start je motor en laat je verrassen door wat de Veluwe te bieden heeft. Van wilde dieren spotten tot het verkennen van verborgen parels, deze routes bieden voor elk wat wils. Bereid je voor op een onvergetelijke roadtrip door de Veluwe!

 

Noord-Veluwe route (87 km)

De Noord-Veluwe route is een schitterende tocht van 87 kilometer die je meeneemt door het minder bekende, maar minstens zo mooie noordelijke deel van de Veluwe. Deze route start in het charmante dorp Garderen, maar omdat het een rondrit is, kun je eigenlijk op elk punt instappen. De route brengt je langs een diversiteit aan landschappen, van uitgestrekte bossen tot pittoreske dorpjes en historische bezienswaardigheden.

Een van de hoogtepunten van deze route is het historische vissersstadje Elburg, gelegen aan de vroegere Zuiderzee. Elburg staat bekend om zijn middeleeuwse stratenpatroon, pittoreske huizen en historische sfeer. Een stop hier is zeker de moeite waard om even door de straatjes te dwalen en te genieten van de authentieke sfeer.

Daarnaast voert de route je langs Paleis Het Loo, een voormalig koninklijk paleis dat nu dienst doet als museum. Hier kun je niet alleen het imposante paleis zelf bewonderen, maar ook de prachtig aangelegde tuinen. Verderop in de route kom je langs Kasteel Cannenburch in Vaassen, een statig kasteel dat eveneens te bezoeken is.

De Noord-Veluwe Route biedt een perfecte balans tussen natuur en cultuur. Het landschap is afwisselend, en onderweg kom je veel rustige plekjes tegen waar je kunt stoppen voor een picknick of een korte wandeling. De route is ideaal voor een ontspannen dagje door de Veluwe, met genoeg mogelijkheden om onderweg uit te stappen en bezienswaardigheden te verkennen.

Pluspunten:

  • Gevarieerd landschap: bossen, dorpen en historische gebouwen.
  • Geschikt voor cultuur- en natuurliefhebbers.
  • Meerdere mogelijkheden om te stoppen en bezienswaardigheden te bezoeken.

Minpunten:

  • Het kan druk zijn in het hoogseizoen, vooral bij de populaire stops.
  • Niet geschikt voor snelle ritten; de nadruk ligt op ontspannen toeren.

Ben je op zoek naar een unieke ervaring tijdens je rit? Overweeg dan ook de Puzzelrit auto Veluwe, waarbij je onderweg op een speelse manier de Veluwe ontdekt.

 

Zuid-Veluwe route (87 km)

De Zuid-Veluwe route is een prachtige tocht van 87 kilometer die je langs de zuidelijke randen van de Veluwe voert. De route begint in Ede, maar omdat het een rondrit is, kun je op elk gewenst punt starten. Dit gebied staat bekend om zijn afwisselende landschappen met uitgestrekte heidevelden, dichte bossen en schilderachtige dorpen. Onderweg kom je langs enkele van de meest iconische plekken van de Veluwe, zoals Nationaal Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom.

Een van de absolute hoogtepunten is een bezoek aan het Kröller-Müller Museum, dat zich midden in De Hoge Veluwe bevindt. Dit museum herbergt een indrukwekkende collectie kunst, waaronder werken van Vincent van Gogh. Naast het museum kun je gebruikmaken van de gratis witte fietsen om het park verder te verkennen.

Ook de Loenense waterval, de hoogste waterval van Nederland, ligt op deze route. Deze waterval is een ideale plek om even te stoppen en te genieten van de omgeving. Verder brengt de route je door charmante dorpen zoals Loenen en Beekbergen, waar je kunt stoppen voor een hapje of een drankje.

Deze route biedt een perfecte combinatie van natuur en cultuur, met voldoende mogelijkheden om te wandelen, fietsen of simpelweg te genieten van de rust en ruimte die de Veluwe te bieden heeft. Het is een ideale route voor een dagje uit met familie of vrienden.

Pluspunten:

  • Afwisselend landschap met heide, bossen en dorpen.
  • Geschikt voor kunst- en natuurliefhebbers.
  • Veel mogelijkheden om te stoppen en te genieten van de omgeving.

Minpunten:

  • Populaire route, dus kans op drukte bij bezienswaardigheden.
  • Sommige delen van de route zijn minder toegankelijk voor grote voertuigen.

 

Auto die door de Veluwe rijdt.

 

Route Assel-Heerde (105 km)

De route van Assel naar Heerde is een indrukwekkende tocht van 105 kilometer door het noorden van de Veluwe. Deze route biedt een unieke combinatie van natuur en cultuur en is perfect voor degenen die willen genieten van rustieke landschappen en historische bezienswaardigheden. De route begint bij Assel en voert je langs kronkelende wegen door dichte bossen en open heidevelden.

Een van de hoogtepunten van deze route is de Pomphulweg, een van de mooiste wegen van Nederland. Deze weg kronkelt door de bossen en biedt adembenemende uitzichten, vooral in de herfst wanneer de bladeren veranderen in een schilderachtig palet van kleuren.

Onderweg kom je langs Kasteel Staverden, het kleinste stadje van Nederland, waar je even kunt stoppen voor een wandeling door de prachtige kasteeltuinen. Verderop brengt de route je langs Kasteel Cannenburch in Vaassen, een ander historisch hoogtepunt dat zeker een bezoek waard is.

De route is ideaal voor een ontspannen dagje uit, waarbij je de tijd kunt nemen om te genieten van de vele bezienswaardigheden en natuurlijke schoonheid van de Veluwe.

Pluspunten:

  • Prachtige landschappen, met name langs de Pomphulweg.
  • Historische bezienswaardigheden zoals Kasteel Staverden en Kasteel Cannenburch.
  • Rustige wegen, ideaal voor een ontspannen rit.

Minpunten:

  • De route kan langer duren door de vele bezienswaardigheden onderweg.
  • Sommige wegen zijn smal en kunnen uitdagend zijn voor grotere voertuigen.

 

Autoroute langs de Veluwe-highlights (60 km)

Deze kortere route van 60 kilometer neemt je mee langs enkele van de meest iconische plekken op de Veluwe, en biedt een ideale mix van natuur, cultuur en geschiedenis. De route start in Arnhem en voert je naar Apeldoorn, maar je kunt op elk gewenst punt instappen. Onderweg passeer je hoogtepunten zoals Kasteel Rosendael, Radio Kootwijk en Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Een van de eerste stops is Kasteel Rosendael, een imposant kasteel omringd door prachtige tuinen. Dit historische bouwwerk is perfect voor een rustige wandeling en een kijkje in het verleden van de Veluwe. Vervolg je weg naar Radio Kootwijk, een voormalig zendstation dat nu een indrukwekkend cultureel monument is. De moderne architectuur steekt prachtig af tegen de natuurlijke omgeving, en het is zeker de moeite waard om hier even uit te stappen en rond te kijken.

Het absolute hoogtepunt van deze route is Nationaal Park De Hoge Veluwe. Hier kun je niet alleen genieten van de natuur, maar ook een bezoek brengen aan het beroemde Kröller-Müller Museum, dat een indrukwekkende collectie kunstwerken herbergt, waaronder werken van Vincent van Gogh. De combinatie van kunst en natuur maakt dit park tot een unieke ervaring.

Deze route is perfect voor mensen die een dagtocht willen maken en verschillende aspecten van de Veluwe willen ontdekken. Van historische kastelen tot moderne architectuur en adembenemende natuur, deze route biedt het allemaal in een compacte, goed te behappen afstand.

Pluspunten:

  • Korte, veelzijdige route die verschillende hoogtepunten van de Veluwe aandoet.
  • Ideaal voor een dagtocht met meerdere stops.
  • Veel mogelijkheden om te genieten van zowel natuur als cultuur.

Minpunten:

  • Populaire locaties kunnen druk zijn, vooral in het hoogseizoen.
  • Beperkte parkeermogelijkheden bij sommige bezienswaardigheden.

Voor een avontuurlijke rijervaring kun je deelnemen aan de Land Rover Veluwe tour, waar je off-road de ruige natuur van de Veluwe verkent.

 

Een off-road route door de Veluwe.

 

Veluwe en Gelderland roadtrip (222 km)

De Veluwe en Gelderland roadtrip is een uitgebreide route van 222 kilometer, ideaal voor de avontuurlijke rijder die het hele gebied in één dag wil verkennen. Deze route start in Zwolle en leidt je langs historische Hanze-steden zoals Hattem, Elburg en Harderwijk. Deze steden zijn bekend om hun rijke geschiedenis en prachtige architectuur. De route brengt je ook langs kastelen zoals Kasteel Cannenburch en het imposante Paleis Het Loo, voordat je de uitgestrekte natuur van Nationaal Park De Hoge Veluwe ontdekt.

De route biedt volop mogelijkheden om wilde dieren te spotten, zoals edelherten, wilde zwijnen en zelfs Schotse Hooglanders. Nationaal Park De Hoge Veluwe is het natuurlijke hoogtepunt van deze rit, waar je kunt wandelen, fietsen of het Kröller-Müller Museum kunt bezoeken.

Deze route combineert natuur, cultuur en geschiedenis op een perfecte manier. Door de lengte van de route is het aan te raden om vroeg te beginnen, zodat je voldoende tijd hebt om alles te zien en te ervaren.

Pluspunten:

  • Zeer afwisselende route met veel cultuurhistorische stops.
  • Veel mogelijkheden om wilde dieren te spotten.
  • Geschikt voor een hele dag avontuur met diverse activiteiten.

Minpunten:

  • Lange route, vereist een goede planning om alles te zien.
  • Mogelijk drukte in de steden en bij populaire bezienswaardigheden.

 

Conclusie

De Veluwe is een unieke regio die zich perfect leent voor een ontdekkingstocht per auto. Met deze vijf zorgvuldig geselecteerde autoroutes heb je de kans om het beste van de Veluwe te ervaren: van schilderachtige dorpen en historische kastelen tot adembenemende natuurgebieden. Elke route biedt iets speciaals en laat je kennismaken met de veelzijdigheid van dit prachtige gebied. Of je nu op zoek bent naar een dagje uit in de natuur of een culturele roadtrip, de Veluwe heeft het allemaal.

Naast deze routes zijn er tal van andere manieren om de Veluwe te verkennen en beleven. Van avontuurlijke ritten tot rustgevende wandelingen, er is voor ieder wat wils. Neem de tijd om de verborgen schatten van de Veluwe te ontdekken en geniet van de rust en schoonheid die deze regio te bieden heeft. Vergeet niet om ook andere activiteiten en routes op de Veluwe te verkennen, zodat je jouw bezoek aan dit unieke gebied volledig kunt benutten. Laat je inspireren door alles wat de Veluwe te bieden heeft en maak van je volgende roadtrip een onvergetelijk avontuur!

Een autoroute door de Veluwe Wilde dieren op de Veluwe